Pages

Sunday, February 11, 2007

Διατροφικά

Μια και μόλις έφτιαξα το πρώτο μου παστίτσιο (με τη βοήθεια της μαμάς και του Ευτύχη) λέω να αναφέρω μερικές δραστικές αλλαγές στις διατροφικές μου συνήθειες από τότε που μπήκε το 2007.

- Κομμένα τα κοινά γάλατα και το κόκκινο κρέας στο σπίτι. Πίνω soymilk και τρώω μπριζολίτσες έξω, αλλά μόνο κοτόπουλο και γαλοπούλα στο σπίτι. Επίσης ελαχιστοποίηση των τυριών. Ένας σχετικός κατάλογος για τους λόγους υπάρχει εδώ.

- Κομμένα τα λευκά ψωμιά, οι πολλές πατάτες και τα λευκά ζυμαρικά. Αγοράζω μόνο ολικής αλέσεως ζυμαρικά (τα οποία είναι φοβερά πιο υγιεινά και πολύ πιο νόστιμα) και ψωμί.

- Μπήκαν τα δημητριακά το πρωί, μαζί με soymilk. Ολικής αλέσεως, με μπόλικα Ω3 γιατί δεν τρώω ψάρια.

- Μπήκαν τα smoothie το βράδυ. Παίρνω έτοιμα κομμένα φρούτα (μπανάνες, ανανά, μάνγκο, καρπούζια, πεπόνια, papayas, φράουλες), μαζί με λίγο σορμπέ παγωτό και πάγο στο μπλέντερ και γίνονται τέλεια! Όλες οι βιταμινες και πολύ πιο ευχάριστα από σκέτα.

Βασικά όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο που διάβαζα στο Scientific American από 2 καθηγητές του Yale που εξηγούσανε πως η κλασσική πυραμίδα (food pyramid) είναι αρκετά λάθος. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το γάλα είναι τόοοοοοσο καλό πια, και τα δημητριακά έχουν νόημα μόνο αν είναι whole grain. Επίσης, για μην μπερδευτεί ο κόσμος με τα λίπη, βγάλανε ότι όλα τα λίπη είναι επιβλαβή για την υγεία, το οποίο δεν ισχύει. Trans fat (τεχνητά υδρογονομένα λίπη!) και saturated fat (άφθονα σε κρέατα και γάλακτοκομικά) είναι επιζήμια, αλλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη είναι μια χαρά.

Πέρυσι βγάλανε μια κάπως εξελιγμένη πυραμίδα. Οι ίδιοι τύποι λέγανε ότι και πάλι τα γαλακτοκομικά έχουν μεγαλύτερο βάρος από όσο τους αξίζει, και αυτό επειδή οι τύποι που βγάζουν την πυραμίδα είναι χωμένοι στα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών (ναι, το γράφανε!). Το γάλα υπερδιαφημίζεται αλλά χωρίς λόγο.

Categories